Cateva informatii scurte despre culturile de tutun
A venit primavara si deoarece foarte multa lume ne-a intrebat despre tutun, am cautat pe internet informatii. Sunt foarte multe date, sunt detaliate si cred ca sunt de folos. Oricum, cele mai bune informatii le puteti gasi la cultivatorii de tutun romani care au experienta (in special in zona Mures, Carei, podisul Moldovei dar si in Muntenia si Oltenia).
In acest moment, sunt tot mai putine ferme care se ocupa cu asa ceva deoarece au scazut foarte mult subventiile de la stat; in plus sunt doar vreo trei societati care cumpara tutunul de la agricultori (acestea se numesc firme de prim-procesare) si pretul per kilogram este foarte mic deoarece practic nu este concurenta pe piata.
Nu este foarte greu de cultivat tutunul dar implica multa munca, mult efort, mult timp. Pentru a putea cultiva tutun, trebuie sa fie incheiat contract de cultivare tutun si la final se preda toata productia.
Sunt cativa pasi de urmat. Primavara se pun semintele de tutun in rasadnite sau solarii vreo 45 de zile. Apoi rasadurile aparute se planteaza pe randuri, la distanta plantele unele de altele. Trebuie sa aiba mult soare si apa pentru a fi de calitate. Dupa ce cresc, se plivesc, se indeparteaza anumite frunze pentru ca celalalte frunze sa cresca cat mai mari si sanatoase, trebuie indepartate florile lor, combatute bolile, etc. Culegerea frunzelor de tutun se face in etape, in functie de maturitatea frunzelor. Pot fi 5 sau chiar 6 etape de cules frunze. Frunzele care au fost culese sunt puse la dospit iar apoi la uscat. Dupa aceea se pregateste productia pentru a fi data firmei de prim-procesare cu care este incheiat contractul. Daca productia nu este de calitate, firma poate refuza sa o plateasca, iar atunci toata munca a fost in zadar. Pentru o recolta buna trebuie respectate anumite cerinte, in functie de soiul de tutun. In unii ani, semintele erau date gratuit de catre firmele care preluat frunzele de tutun impreuna cu instructiunile de crestere; in alti anii, semintele se plateau.
Acestea sunt doar cateva informatii culese din mai multe surse; pentru mai multe detalii puteti lua legatura cu persoane care cultiva de cativa ani, care au experienta si stiu sa va spuna daca in ziua de azi mai merita sau nu sa cultivi tutun si cu cei de la APIA.
mart.23
0